Belinda'nın Favori Kitapları!

Perşembe, Aralık 17, 2015


Belinda ve kitapları meşhurdur. Çok küçük yaşta bilemiyorum sanırım 3 aylıktı kitaplara bakmaya başlamıştık. 5 aylıkken kitapların sayfalarını çevirebiliyordu. 7 aylıktı, kitaplarının arasında oturup hepsini tek tek inceler bakar, kitaplarıyla vakit geçirir, sayfalarını çevirir, iki sayfa çevirmişse bunu anlar, geri döner ve tek bir sayfasını çevirirdi. Oyun grubuna gittiğimizde ise oyundan daha çok orada bulunan kitaplıkta vakit geçirmek isterdi. Belinda doğmadan önce sürekli kitapçılarda vakit geçiren ve kitap alan biriydim fakat Belinda doğduktan sonra kitap okuyacak vaktim olmadığından kitapçılarda kendim için kitap bakmam anlamını yitirmişti fakat kitap aşkım benim için bitmiş olsa da Belinda için kitap bakmam ve ona kitap sevgisini aşılamam için bir engelim yoktu! Bu yüzden kitapçılara gitmeye devam ettim, orada çok vakit geçirdim -geçirdik- Tabiki bebek kitapları reyonunda! Ha ha ha! Hiç şikayet etmiyorum hatta çok eğlenceli ve bana mutluluk katan bir şey sakın yanlış anlaşılmasın :)

Bu yüzden Belinda'nın 100 ün üzerinde kitabı var. Üşenmeyip sayayım dedim ama 100'den sonrasını sayamadım. Bu kadar kitap neden ne gerek var demeyin aksine hepsine baktı, teker teker inceledi favori kitaplarıyla çok daha fazla haşır neşir oldu hatta onları eskitti, kimisini yırttı... Evde, dışarıda hatta bebek arabasında bile eline hep kitap verdim. Bebek arabasıyla yolda ilerlerken elinde kitap okuduğunu görenler Belinda'ya bakıp bakıp gülerlerdi. Çantamda hep 4 -5 kitap bulundurdum. Onlar daha ufak, çok fazla ağır olmayan, yer kaplamayan kitaplar olurdu. Bir dönem kitaplardan uzaklaştı. Bunu fark ettiğim anda kitapların ona yaş olarak küçük geldiğini ve yeni kitaplar almamız gerektiğini anladım ve bu sayede Belinda kitap alışkanlığına geri döndü. Uzun bir süre kitap almamıştım ona ve son zamanlarda yeniden kitap alışverişine geri döndüm. İşte Belinda'nın son zamanlardaki favorileri!

1. Alpha Block Bu kitabı ilk gördüğümde 'İşte tam Belinda'lık bir kitap!' demiştim. Belinda alfabeyi çok seviyor. Bu kitapta ilk sayfa bir harfi, sonraki sayfa ise o harfle başlayan bir kelimeyi konu alıyor. 'A is for - Apple' gibi. Kitabın renkleri, çizimleri çok hoşuma gitsede Z harfinin Zoom ile birleştirilmesini pek beğenmedim. Onun dışında çok eğlenceli, görsel açıdan zengin güzel bir kitap. Belinda her gece bu kitaba bakmak istiyor ve çok seviyor. 

2. Press Here Bu kitabı uzun zamandır almak istiyordum ama Belinda'nın biraz büyümesini bekledim :) Kitabı satın alırken bu kadar seveceğim ve Belinda'nın da seveceği aklıma gelmemişti. İlk ben okudum kitabı hani olayı anlayayım ona göre ona anlatayım diye. Çok beğendim ve heyecanla Belinda'ya okudum ve hep kitapla ilgisini çekmeye çalıştım hep ama nafile. Çok bir şey anlamadı başka kitap getirdi. Fakat ertesi gün 'press me' diyerek -isminide öğrenmiş- kitabı bana getirdi. Şimdi sürekli bana okumamız için getiriyor ve çok seviyor. Tabi bende :) Kitap sarı bir noktayla başlıyor. Bir dizi talimatlar var (sarı noktaya basmak, üflemek, el çırpmak, kitabı sallamak gibi) bu talimatları yerine getirip bir sonraki aşamada neye sebeb olduğunu görüyorsunuz. Çok eğlenceli!

3. Spot's Fun Week Bu kitabı indirimde gördüm. İçini inceledim ve beğenir ya diyerek aldım. Gerçekten de beğendi! Kitap iki kitaptan oluşuyor ve açılır kapanır pencereleri var ki Belinda açılır kapanır pencerelere bayılır! İlk bölüm Spot'un (köpeğin adı) babasının doğum günü kutlaması için annesiyle pasta yapması ve kart hazırlamasını konu alıyor -Belinda doğum gününü hiç unutmamış ve doğum günüyle ilgili ne görürse heyecanlanıyor :) - ikinci bölüm (kitap aslında)  Spot'un kostüm partisine gidişini konu alıyor. Güzel ve eğlenceli bir kitap.

4. Brown Bear Brown Bear What Do You See Belinda'nın bu kitabı bu kadar seveceğini bilseydim çok daha önceden alırdım sanırım :) Belinda sayılar, alfabe, şekiller derken bu sıralar renklere kafayı takmış durumda. Sürekli etrafında gördüğü şeylerin renklerini söylüyor ve özellikle tüm şampuan, krem vb şeyleri toplayıp renklerine göre gruplara ayırıp, onlarla oynuyor.  Evet bu kitap renklerle ilgili :) Kitap kahverengi ayı ile başlıyor ve ayıya ne gördüğü soruluyor. Kırmızı kuş ve kırmızı kuşa ne gördüğü soruluyor ve kitap boyunca sarı ördeğe, siyah koyuna, mavi ata ne gördüğü soruluyor. Her bir sayfa bir renk ve bir hayvandan oluşuyor. En son bir öğretmen ve öğretmenin ardından da çocuklar geliyor. Çocuklara ne gördükleri sorulduğunda kitabın başından öğretmene kadar olan her şey yineleniyor. Ben bu kitabı Belinda'ya düz bir şekilde değilde daha çok şarkı söylüyormuş gibi okudum. Bu kitabı da çok ama çok seviyor ve her gün bir kez okuyoruz hatta ezberlemiş kitap olmasa da sırasıyla hepsini söylüyor :)


5. The Very Hungry Caterpillar  Her yerde gördüğüm popüler çocuk kitabından biriydi bu kitap. Bir çok boyutu ve farklı versiyonları var. Kitapçıda bir kaç çeşidi vardı bu yüzden inceleme fırsatı bulmuştum. Seçimimi küçük boyutlu kitaptan ve aynı zamanda hem puzzle hem de yapı bloklarından oluşan bu setten yana yaptım.  Belinda kitaptan daha çok bloklarla ilgili olsada, son bir kaç gündür kitaplada ilgilenmeye başladı. Her gece mutlaka baktığımız baş ucu kitabımızdan  biri olmaya başladı. Kitap yumurtadan çıkan tırtılın önüne gelen bir çok şeyi yiyerek kocaman olup bir kelebeğe dönüşünü anlatıyor. Aynı zamanda saymayı da öğretiyor. Güzel bir kitap ama dediğim gibi minik blokları Belinda'nın daha çok ilgisini çekiyor :)


Farkındaysanız kitaplar hikaye kitapları değil. Hepsi birer aktivite kitabı ya da öğretici kitap. Bunun sebebi Belinda'nın hikaye okunmasından pekte hoşlanmaması daha doğrusu sıkılması. Belinda yerinde duran bir çocuk değil. Kurtludur kendisi :) Bu yüzden durup ilgilenmesi için içine dahil olabileceği ya da ilgilendiği konuda öğreneceği bir şey olmalı. Şu ana kadar iki hikaye kitabını okumuşuzdur ve o da zevkle dinlemiştir ama onlardan da sıkıldı. 

Siz neler okuyorsunuz (yoksa sizde mi okuyamıyorsunuz (: ) ve favori kitaplarınız neler? Tavsiye edeceğiniz kitaplar var mı? Paylaşırsanız sevinirim :)

Herkese Sevgiler!

Fotograf Çekimi

Devin 4 Aylık!

Salı, Aralık 01, 2015


Devin 4. ayına girdi! Ne çabuk geçiyor günler ve ne çabuk büyüyor Devin! Aslında bir an önce büyümesini ve aramıza katılacağı günü iple çekmiyorum değil! 2 ay sonra masada birlikte yemek yiyeceğiz! Şimdiden heyecanlıyım. Ha ha ha!

Devin'in gece uykuları çok güzeldi. Kesintisiz 6-7 saat uyurdu ve ikinci ayından itibaren ilk gündüz uykuları ki gündüz uykuları da çok iyiydi ardından da gece uykuları gitmişti. Hep bir şüphe vardı içimde bunu yazmıştım. 3. ayın sonunda şüphelerim gerçek çıktı. Devin açmış ve sütüm yetmiyormuş. Minik Devin kilo vermiş :( Artık Devin hem anne sütü hem de formül sütle besleniyor. 4. ayımızın en büyük gelişimi bu oldu. Şimdilerde kilo almaya başladı. Hatta bir haftada 523 gr almış! Anlayacağınız 1 ay geride kalan kilomuzu toparlamaya çalışıyoruz.

Devin kilo alma çabasında olduğu için başta gece de olmak üzere 2 saatte bir beslendi. Şimdilerde ise bazen 2 bazen de 3 saatte bir acıkıyor. Bu yüzden uykularımız hala kötü. Tam uyuyor 1 saate yakın uyuduktan sonra uyanıyor ve uyanması açlığından oluyor. 4 aylık olduğunu düşünürsek bu onun düzeni için kötü ve bu yüzden bir istikrar sağlayabilmiş değiliz. Doktorun dediğine göre olması gereken kiloya ulaştığında Devin'in uykuları da düzelmeye başlarmış. Bu ise 2 ayı bulabilirmiş. Devin'i emziremeyecek olduğum için üzgünüm ama en azından çözüme ulaştığımız için mutluyum.

Karnı aç olmasına  rağmen uslu bir bebekti Devin! Zaten doğduğu andan itibaren sürekli gülümseyen bir bebek. İnanılmaz tatlı ve pozitif.

Devin aktifleşmeye devam ediyor. Sürekli hareket halinde. Sırt üstünden yüz üstüne dönebiliyordu ama eli hep altında kalıyordu. Artık elini de çıkarabiliyor altından. Yüz üstüne dönmeyi o kadar çok seviyor ki! Sırt üstüne getirsek bile onu hemen yine dönüyor. Aynı zamanda sırt üstünden yüz üstüne de dönebiliyor. Yuvarlanıp duruyor işte! Ha ha ha!

Devin oyuncak ya da tv gibi görsel şeylerden daha çok insanlarla iletişimi tercih ediyor. Belinda'nın aksine yani :) Onunla konuştuğunuz zaman size karşılık veriyor o da kendi çapında bir şeyler anlatıyor.

Devin'nin diş dönemi başladı sanırım. Salyalanmaya ve bir şeyleri kemirmeye hatta bazen çok hırslı kemirmeye başladı.

Devin bebek arabasını çok seviyor. İçine yatırdığım anda gülmeye başlıyor. Rahat bir şekilde uyuyor. Eğer acıkmamış ise gazı yoksa ya da altını kirletmediyse hiç sesini çıkamıyor.

Devin masadaki yemeklere ilgi göstermeye başladı. Biz bir şeyler yerken o da heyecanlanıp ağzını açıyor ve hafifçe dudaklarını yalıyor.

Devin'in hala tam bir düzeni yok. Olmamasının en büyük sebebi beslenme saatlerindeki düzensizlik. Akşam uyku ritüellerine başladık. Fakat yatırdıktan bir kaç saat sonra yine uyanıyor. Tekrar besliyoruz ve iki saat sonra tekrar besliyoruz. Gerçi fark ediyorum da beslenme aralıkları yavaş yavaş artmaya başladı. Ben olması gereken kiloya gelene kadar o ne zaman acıkıyorsa o zaman vermeye devam edeceğim. Muhtemelen önümüzdeki ay düzeni oturmaya başlar iyice diye düşünüyorum.

Devin gündüz 3 uyku uyuyor ama uykuları çok kısa sürüyor. Bazen onu uykuya döndürebiliyorum ama genelde açlığına kalktığından uykusuda kaçmış oluyor.

Devin uyku eğitimine başlamadı. Uyku eğitimi için dinlenmiş olmam gerekiyor ama o kadar yoğun ve o kadar yorgunum ki! Uyku eğitimi verecek enerjiyi ve istikrarı kendimde bulamadığımdan başlayamıyorum ama bir an önce bu ortamı sağlayıp başlamam gerektiğini hissediyorum. Çünkü Devin uyku döngülerinde uyanıyor ve yeniden uykuya dönemiyor. Belinda bu zamanlarında odasında kendi kendine uyurdu ve geceleri de hiç uyanmazdı.

Devin'in oyuncaklarını nihayet çıkarabildim. O da oyuncaklarıyla oynuyor ve çok heyecanlanıyor ama dediğim gibi bizimle olmaktan hatta kucakta olup onu oynatmamızdan daha çok hoşlanıyor.

Devin gıdıktan öpülmeye bayılıyor! Hatta kafasını arkaya atıp, gıdığını iyice ortaya çıkarıp, gülmeye başlıyor. O kadar hoşlanıyor ki devam edelim diye kafası arkada bizi bekliyor sürekli öpelim, öpelim, öpelim diye ha ha ha!

Devin her şeye rağmen rahat bir bebek. Onunla ilk kez baş başa dışarı çıkacağım zaman girdiğim strese değmezmiş. Belinda'dan kalan bu önyargıyı üzerimden atmış oldum bende!

Devin etrafıyla çok fazla ilgili. Ağaçları seyretmekten büyük bir haz alıyor. Süs havuzlarını büyük bir mutlulukla seyrediyor.

Devin Belinda için çıldırıyor! Belinda'da ona ilgi göstermeye başladı. Onu öpüyor, sütünü içiriyor.
Devin'i biberonla beslediğimizden beri Belinda onu sevmeye başladı. Bilmiyorum onu emzirdiğim dönemlerde Devin'i iterdi ve kucağımda olmasından hiç hoşlanmazdı. Ben Devin'i Kenan'a verirdim ve hemen kendi benim kucağıma geçerdi. Fakat şimdi onu az emziriyorum ve emzirdiğim anlarda Belinda görmüyor. Sadece biberonla beslenirken görüyor ve birden bire kardeşine sevgi gösterileri yapmaya başladı.

Devin meşhur ellerini önde kavuşturma hareketini yapmaya devam ediyor. Tatlı tombiş teyzeler gibi! Ha ha ha!

Devin Belinda'nın aksine erken kalkan bir bebek değil. Sorunları olmasa fosur fosur uyuyacak. 

Kısaca Devin beslenme ve uyku düzensizleri dışında hayatından memnun bir bebek. O ikisi de zaten zamanla oturacaktır. Gaz problemi çeken bir bebek olmadı. Arada çektiği gaz sancılarını da poposuna hafif hafif vurarak çıkarabildik. Devin'nin karakteri de yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor. Sosyal, muhabbeti seven, güleryüzlü bir bebek. Benim inancım bebeklerin karakteriyle doğması ve hiç değişmemesi yönünde. Belinda doğduğu ilk günden itibaren hiç değişmedi mesela. Hep aynı mimikler, hep aynı tavırlar... Aynı şekilde Devin'de doğduğu ilk günden beri aynı. Hiç ama hiç değişmedi. Biliyorum ki ikiside büyüyüp kocaman kızlar olduğunda da hiç ama hiç değişmeyecekler!

Sizde bebeklerin karakteriyle doğduğuna inananlardan mısınız? Doğduğu günden beri aynı kalan çocuklarınız var mı? Beni bu konuda bilgilendirin.

Herkese Sevgiler...


Blogumda bulunan fotoğraflar bana aittir. Yazılı iznim olmadan hiç bir şekilde kullanılamaz.




Popular Posts