Gerçekten Gerekl Mi? (0-3 Ay)

Cumartesi, Ocak 04, 2014

Uzun zamandan beri aklımda olan ve yazmak istediğim konudur bu. Gerçekten de tüm o bebek ıvır zıvırlarına ihtiyaç var mı diye.

Benim ilk bebek tecrübem olduğundan ve sadece ilk üç ayımızı tamamladığımızdan şimdilik sadece 0-3 ay arasında kullanıp memnun kaldığım ya da alıp köşede öylesine duran ürünlerim hakkında yazacağım.




                                      Yastık- Yorgan 


                                      İnanılmaz gereksiz iki şeymiş aslında. Daha sonra kullanmak için alabilirsiniz                                         fakat ilk aylar için gereksiz. Hala kullanmıyoruz.



Yastık Yorgan Kılıfı


E haliyle kullanmadığınız yastık yorgan için kılıf olması bir işe yaramıyor. Yani nevresim takımları ya da setleri inanılmaz gereksiz ilk aylarda. Sadece çarşaf almanız yeterli. Almak isterseniz eğer English Home'un bebek nevresim takımları harika. Üstelik çarşafıyla birlikte satılıyor.








Battaniye


Battaniye seçimimi Zara Home Baby'den yaptım. O kadar tatlı battaniyeleri var ki! Yumuşacık ve boyutları da gayet iyiydi. Aldığım zaman indirimdeydi ve 25 TL di. Battaniyeler yorgan gibi değil, mutlaka kullanıyorsunuz. Elinizin altında mutlaka en az bir tane battaniye olmalı.





Dönence


Bir blogta okumuştum. Kolik bebeklerde dönencenin çok işe yaradığını yazmıştı bir anne. Haraket halinde olduğundan bebeğe iyi geliyormuş, onu oyalıyormuş diye. Aslında hiç almayı düşünmediğim gereksiz gördüğüm bu ürünü bu yazıdan sonra bir koşu gidip aldım (Yandaki). Sonuç hüsran. İki baktı güldü o kadar. Bizimkinin sancısı tuttuğunda attım altına ama ne fayda çocuk daha da çıldırdı. Neredeyse hiç kullanmadık (sürekli kucağımızdaydı) . Zaten yatağında uyumak dışında tutmadık ( tutamadık). Bebek, dönence yardımıyla rahatlayıp uykuya geçebiliyorsa güzel ama hareket ise niyet dönence yerine aktivite merkezi çok daha iyi. Gece lambası olarak kullanılan bu model, belki ileride işimize yarar.





Moby Wrap


Aslında güzel bir ürün ve kullanışlı ama bizim kız içinde sıkıntılanıyor. Onu doğduğundan itibaren kundaklamak istesem de anlamadığım bir şekilde rahatsız oluyor ağlıyor. O elleri illa dışarıda olacak.
Zaten ağlama krizleri yüzünden çıkarıp kullanmak nasip olamamıştı. Sakinleştiği dönemlerinde çıkarıp içine koyduğum da ise, içinden çıkmaya çalışıp ağladı. Dışarı çıkıp yürümeye başladığımda uyudu bir süre ama uyandığında yine içinden çıkmak için tepinmeye başladı. Hani huzur, hani sakinlik? Hani anne karnı hissi? Yani bebeğiniz sevebilir de sevmeye bilir de ama rahatlık kullanım kolaylığı açısından iyi.



Cloth Diaper

Bizde ismi tam olarak nasıl geçtiğini bilmediğimden İngilizcesini yazdım. Eski usul bağlama şeklinin güncellenmiş versiyonu. Onu da aldım kullanacaktım. Hatta söylediğimde bez mi yıkayacaksın dediler. Aslında o kadar da zor değil sadece 'liners' denilen zımbırtıları bulmak lazım. Bizde onlara ne denildiğini bilmediğimden elimde fotoğrafıyla eczane, medikal vs gezdim. Hayatlarında hiç görmemiş oldukları suratlarından belliydi. Onsuz kullanım da zor. Zaten bizimki doğduğunda bir beze baktım bir bizim kızın poposuna. Neden bilmem ama bezler bizim kızın 3-4 katı büyüktü. İşe yaradı mı satın almam, yaramadı ve gereksiz listeme girdi.



Bebek Telsizi

Olmazsa olmazlardan. Ben basit model olsun tefaurata gerek yok dedim ve Philips Avent marka bebek telsizlerinden aldım. Şimdi düşünüyorum da kameralı olandan alsaymışım diyorum. İmkanınız varsa kameralı alın derim. 







Ana Kucağı

Yine basit bir model olsun diye Chicco I-Feel ana kucağını aldım. Bir dönem ( kriz zamanlarında) kullanmak hiç nasip olmadı. O dönemleride yaşamının üçte ikisinden fazlası olunca zavallım öyle durdu. Ağlama krizleri dışında ise bazen uyutmak, biberonla beslemek için kullandık. Bir kaç kez de olsa içine yatırıp televizyona çevirdiğimde (ki ben hayatta izlettirmem televizyon diyordum) kendisi gözünde yaşlarla çizgi film bile seyretti, hatta uyuyakaldı. Hala en az günde bir kez kesin kullanıyorum. Her ne kadar oturmaya daha meraklı olsada...  Şimdi diyorumki o titreşimlilerden alsaymışım. Kolik bebek için iyi geliyor. Normal bir bebek ise bu ürün yeterli. İşe yarıyor. Tavsiye ederim.


 Steril Makinası ve Biberon Isıtıcısı

Ben Mamajoo marka beş işlevli modelini aldım. Beş işlevin beşini kullandınız mı derseniz kullanmadım. Steril en çok kullandığım modu ve inanılmaz memnunum. Geniş haznesi sayesinde içine bir çok şey doldurabiliyorsunuz. Biberon ısıtma modunuda formül süte geçtiğimden beri kullanıyorum. Yalnız steril sırasında biberon ısıtamayacağınız ve büyüklük durumundan dolayı yanınızda taşıyamayacağınız için biraz sorun oluyor. Steril makinası gerekli mi sorusuna gelirsek bence gerekli. Kafamı kaşıyacak zaman bulamadığımdan içine emzik, biberon, emzik kabı, biberon fırçası artık ne varsa atıyorum ve başında beklememe gerek kalmadan işini görüyor ve kendi kendine kapanıyor. Kaynatsam ocağı unuturum kesin (bir kere başıma geldi.) Biberon ısıtıcısı gerekli mi. Evet bence gerekli. Bazen sırf bu yüzden çocuğa hafif soğuk süt vermek zorunda kaldık. Bir kere de yaktım coçuğu. Geceleri iki saatte bir beslendiği zaman kalk suyu kaynat, kaynayan suyu istenilen sıcaklığa getir, geldimi kontrol et, sıcak mı daha soğuk su ekle ( bu sırada çocuk çıldırıyor) tekrar bak hay allah şimdi de soğuk olmuş sıcak su ekle tekrar kontrol et, elin yansın (artık cocuk kriz geçiriyor ve seninde elin ayağın birbirine dolanmış aynı zamanda yanık bir bileğin var...) Uzun lafın kısası bize gerekti.





Biberon

İlk üç ay emzirdiğim halde biberon kullandım. Gögüs pompasıyla birlikte gelen Avent biberonunu, Belinda 1 aylık olduğunda günde bir kez biberonla besledim. Bunun sebebi  biberona da alışması içindi. Her ne kadar o dönemki doktorumuz seni emmeyi bırakır diye beni korkutsa da, ben yine de devam ettim. Korkulan olmadı ve Belinda beni emmeyi hiç bırakmadı. Sadece kurallara uydum ve sorun yaşamadım. Avent biberonlarından memnun kaldım mı? Pek değil. O yüzden kısa bir süre sonra biberonumu değiştirdim.








Alt Değiştirme Masası

Bizim kızın en çok sevdiği yer. Oraya yatırdığımda çok mutlu oluyor ve gülücükler saçıyor. Biliyor ki orada altı temizleniyor, kremleniyor, yeni kıyafetlerini giyiyor, orada soyunup banyoya gidiyor...
Yıllar yıllar önce inidirime girdi diye IKEA dan almıştım masayı. Daha o zamanlar evli değildim bile. Şimdilik raf gibi kullanırım ileride çocuğuma kullanırım demiştim, öylede oldu. Alt kısmına Zara'dan bir sepet aldım ve içine bezleri koydum.  Yan kısımlarına da IKEA'da bulunan üçlü set (çöp kutusu vs olan) aldım. Benim için inanılmaz rahat ve pratik. Orada burada iki büklüm olmuyorsunuz. Sadece altını almak için değil bir çok şey için kullanabiliyorsunuz ( Giyindirmek, ilacını vermek, banyo sonrası kurulamak vs) Yeri olan varsa bence kullanışlı, tavsiye ederim.




Aktivite Merkezi

O kadar çok ismi var ki. Oyun halısı, aktivite merkezi, aktivite halısı, jimlastik halısı...Ben aktivite merkezi demeyi tercih ediyorum. Herneyse. En başından beri gözüm hep bunlardaydı. Biraz büyüsünde alayım diyordum. Büyüdüğünde ise büyük soruyla karşılaştım. Hangisini almalıyım? O kadar çok çeşit var ki insanın kafası karışıyor. Bir gün Hello Baby' e gittik ve dedim ki hazır burdayız seçicem alıcam bir tane ama ben daha bakamadan bizimkinin sancısı tuttu. O kadar çok çıldırıyordu ki eve dönmek zorunda kaldık ve haliyle alamamıştık. Hatta o telaşla emzik başlarını bile yanlış numara alıp çıkmışım. Neyse.  Bir gün doktor kontrolünde beklerken FisherPrice'ın kataloğunu fark ettim ve eşime 'bak bunlardan bir tane alalım kızımıza, kasları ve gelişimi için yararlı' dedim. O da baktı öyle anlar gibi yaptı tamam alırız dedi. Artık benim kalbim temiz ondan mı yoksa kızımızın şansı mı ne (her ikiside olabilir) bu cümleyi kurmamdan bir beş dakika sonra telefon geldi. Kızımıza Aktivite Merkezi hediye geliyormuş! Bir sevindim ki. Tiny Love Gymini Güneşli Gün modeli bizimkinin en çok sevdiği şeylerden biri oldu. Ayrıca ben onun sevdiği (şu arabaya, pusete, oraya buraya asılan) oyuncakları da asıyorum ve zaman zaman değiştiriyorum. Böylece çeşitlilikte olmuş oluyor.Test ettim onayladım. Olmazsa olmazlardan.



Oyuncaklar

Bu dönemlerde çok fazla oyuncak gerekmesede 2 - 3 ay civarı bir kaç şey alınabilir. Pusetlere takılan oyucaklar gibi. Ben pusete takılan müzikli dönence bulmuştum. İnanılmaz güzel bir şeydi ve çok hoşuna gidiyordu. Ayrıca Brightstarts marka dişlikleri, çıngırakları çok sevdi. ( Gerçi bende çok sevmiştim) Bir de Blossom Farm marka sıkınca ses çıkaran oyuncağını da çok seviyordu. Birde her yere taşıdığımız kuzusu vardı. Zaten 0-3 ay arası pekte bir oyuncak seçeneği yok. Zamanı geldiğinde kesinlikle oyuncaklar alınmalı.






Emzik

Bu emzikleri (Gumdrop) gördüğümde aşık olmuştum. Gerekli olmadığı sürece kullanmayı düşünmüyordum ama gerekli olduğu için ( neden gerekli olduğunu başka bir yazımda bahsedeceğim) kullanmaya başladık. İlk almadı emziği. Atıyordu ağzından. Boğuluyormuş gibi yapıyordu. Kusacak gibi oluyordu. Sonra dedim bu böyle olmayacak. Tommee Tippee emziklerini sipariş ettim. Onu da almadı. Ne idüğü belirsiz emzikleri vermek istemiyordum. O zamanlar emzirdiğim içinde beni bıraktıracak bir emzik olsunda istemedim. Tekrar denedim ve uğraşlarım sonuç verdi. Gumdrop emziğini şu an çok seviyor ve vazgeçilmezlerimizden. Bebeklerin ilk 3 ay emme refleksi çok kuvvetli olduğundan, sürekli emmek isteyecektir. Bu refleks sonucu eğer sizi emerse fazladan yemek yiyeceği için çocukta bir çok problem oluşabilir. Tabi karnını doyurmak yerine emziği ağzına tıkmakta iyi bir şey değil. O yüzden çok dikkatli bir şekilde emzik kullanmak, hem bebek hemde anne için çok iyi bir şey. Ben bu durumdan çok çekmiş biri olarak (Günde 18-19 saat emziriyordum!) emzik edinmenizi tavsiye ederim.



Why Cry Mini - Baby Cry Analyzer

Daha önceden bu ürün hakkında yazı yazmıştım ve ürünü kullandıktan sonra değerlendirecektim. İşte cevabım: Kesinlikle muhteşem bir ürün! İlk doğduğu günden beri kullandık ve abartmıyorum ne dediyse doğru çıktı. Alet bir kere bile yanılmadı. Zaman içerisinde siz bebeğinizin dilinden anlamaya, hareketlerini algılamaya başlıyorsunuz zaten ama ne yalan söyleyeyim bazen çözemediğim durumlar oluyor. O anlar geldiğinde ise açıyorum aleti ve kafa karışıklığı anında yok oluyor! Tek olumsuz yönü analiz yaparken biraz bekliyorsunuz.




Buzuki Orhan - Kolik

Malum bizim kız kolik. Başlarda daha yoğun sesler( Yağmur sesi, saç kurutma makinası gibi)  hoşuna giderken büyüdükçe ilk yağmura dayanamaz oldu. Biz  ise kurutma makinasından yeteri kadar radyasyon aldığımızı düşünerek arayış içerisine girdik. Youtube'dan ne kadar kolik bebek için yapılan ses, muzik vs varsa hepsini denedik tek tek. Buzuki Orhan'ın Kolik cdsi de vardı ama gürültülü sesleri sevdiği dönemler bu cd pek işe yaramadı. Yağmur favorisiydi. Yağmurdan hoşlanmamaya başladığında ise tekrar bu albumu denemeye karar verdim. Sonuç muhteşem! Şu an sadece bu albümü dinliyoruz hatta yedi numaralı parça eşliğinde (sürekli dönüyor müzik) uyuyoruz. Teşekkürler Buzuki Orhan. İyi bir iş çıkarmışsın...




Pişik Kremi

Bella B'nin setini aldığımda setin içinde gelen pişik kreminden memnun kalacağımı düşünmüştüm ama öyle olmadı. Krem bir iki hafta içerisinde ( belki daha kısa) bitti. Kıvamı akışkan olduğundan az bir şey sıkacakken birden içinden boşalıyor ve eliniz üstünüz krem oluyor. Bittiği zaman iyisi olsun güzeli olsun diye bakındık ve Babe'ninkini aldık. Baştan baya pahalı iki güne kalmaz biter diye düşündük ama inanılmaz bir şekilde hala bitmedi. Üç aydır kullanıyorum ve tüpün içi baya dolu. Az bir miktarla bütün popoyu hatta bacak kenarlarını bile kremleyebiliyorsunuz. Bir numaralı bezi sıkmaya başladığında, kızımın altını alacağım zaman bacağının kenarında su toplanmış olduğunu fark ettim. Kremi sürdüm ve ikinci bez değişiminde inanamadım. Gitmişti! Ambalajı da pek sevimli olan bu ürünü kesinlikle tavsiye ediyorum. Favorim.




Emzirme Yastığı

Emzirdiğim dönemde iki büklüm olmaktan ve belim, sırtım, boynum ağrıdığından bu yastıklardan alayım, ilerde de bebeğim destekli içine oturur dedim.  İlk güzel gibi geldi ama daha sonra pek işlevsel olmadığını fark ettim. Zaten onu belime koymak bir dertti devamlı. Gece emzirme esnasında ise o uyku haliyle ve kızımın ağlamasının arasında yastığı alayım, koyayım sonra çocuğu alayım diyemiyorsunuz. Ayrıca 45 derece açı sağlayamıyorsunuz bebeğe, dümdüz yattığından yine alttan elinizle yükseltmeye çalışıyorunuz baş kısmını. Daha çok ağır değilken yastık aşağı kaymadığında yemeklerimi onu emzirirken yiyebilmek güzeldi çünkü iki elimde boştaydı fakat bu durum çok kısa sürdü. Diğer yandan içine yatar bir pozisyonda bebeği koymak isterseniz de, bebeğinizin beli ve başı boşlukta kalıyor. O yüzden hep bir şeylerle (battaniye-yastık) destek verdim. Belki daha ileride tam oturabildiğinde kullanır (gerek olur mu ki) onu bilemem ama şu an benim için işlevsiz durumda. Benim işime yaramadı.




Emzirme Önlüğü

Bu önlüğü kızımın ağlama krizleri esnasında 'emzirmek istermisin al benim önlüğümü kullan' diyen bir kadının yanıma sokulmasıyla tanıdım. (kadına aşık oldum resmen. İyiliği bununla kalmadı bir de su getirdi bana. Ülkede bencil insanların arasından böyle bir insanla -aslında normal olması gereken- karşılaşmak çok sevindirici)  Kullanırken çok rahat olduğumu ve istediğim anda istediğim yerde emzirebilmenin keyfini yaşarken, hemen bir tane alacağım dedim ve aldım da. Emzirdiğim dönem boyunca yanımdan hiç eksik etmediğim, sadece dışarıda değil misafirler geldiği zamanda ev içinde de kullandım. Böylece o uzun emzirme seanslarımda tek başıma odada tıkılmak yerine sosyalleşerek geçirdim. Tavsiye ederim kesinlikle alın.




CD Çalar

Daha hamileyken tutturmuştum bunlardan bir tane alacağım diye. Amacım hastaneye götürmek ve sancılarım esnasında hazırladığımız cdleri dinlemek, sonrasında da kızımızın odasına koyup yine onun için hazırladığımız cdleri ona dinletmekti. Hastaneye götürmek nasip olmadı ama Belinda için sürekli kullandığımız bir ürün olarak vazgeçilmezlerim arasına girdi. Malum bilgisayarmış, telefonmuş, ipadmiş yanına koymak iyi bir şey değil. Koyuyoruz bir cd kızımız rahat, biz rahat uyuyoruz öyle. Geceleri sancıları için uyandığında ise, açıyoruz Buzuki Orhan'ın 'Kolik' cdsini rahatlıyor ve ardından da uyuyor tekrar tabi bizde. Bu tarz şeylere önem verenlere tavsiye ederim. Gerçekten işe yarıyor. Ayrıca pratikte...




Sırt Çantası

Elinizde bir bebek var ise sırt çantaları inanılmaz pratik ve kullanışlı oluyor. Benim bir tane vardı sırt çantam ve onu kullanmayı düşünüyordum yalnız kullanmaya başladıktan sonra tek gözlü oluşu ve boyut olarak yetmeyişinden çanta aramaya koyuldum. Dükkan dükkan gezerken bu çantayı gördüm. Çantanın bir çok gözü vardı ve iç kısmı baya büyüktü. Alternatiflerimin arasından bu çantayı almayı seçtim ve şu an inanılmaz memnunum. Büyük gözüne kıyafetlerini, biberonlarını, oyuncaklarını, fotoğraf makinamı  ve termosu koyuyorum. Ara büyük gözüne ise bezlerini, ıslak mendilini ve alt açarken üzerine yatıracağım penye bezi koyuyorum. Küçük ön gözüne hemen ulaşabileceğim şeyleri, mesela kusarsa diye bulundurduğum minik bezleri, mendilleri, mama önlüğünü ve emziklerini, en ön büyük gözüne ise kendi kişisel eşyalarımı koyuyorum. İleride okul çantası olarakta kullanılır diye düşündüğümden, bu tarz çantalar diğer bebek çantalarına göre daha uzun vadede işlevsel oluyor. Oysaki bebek malzemesi koymanız için tasarlanan o çantalar hem çok pahalı, hem de bir süre kullandıktan sonra kenara kaldırmak zorundasınız (sonradan ne için kullanılır ki). Sırt çantaları hem fiyat hemde kullanış açısından favorim. Tavsiye ederim.




Alt Değiştirme Çantası

Yine evlenmeden önce indirimde diye almıştım bu çantayı İkea'dan. Çok güzel bir ürün aslında. Çanta tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor fakat bir şey hariç: Yedek kıyafet koyamıyorsunuz. Ürün güzel dediğim gibi ama bez, ıslak mendil, krem emzik gibi şeyleri koyabiliyorsunuz. Hadi biraz daha sıkıştırıp yedek bir iki kıyafette koydunuz diyelim ama almak istediğiniz tüm gerekli şeyleri içine tıkıştıramadığınızdan mecbur bir çanta daha yanınıza almak zorunda kalıyorsunuz.  Hele bir de biberonla besliyorsanız zaten başka çanta şart. durum böyle olunca bir bu çanta, bir o çanta, bir kendi çantanız (kendi çantalarıma elveda ettim) derken çanta askısı gibi oluyorsunuz. İlk zamanlarda kullandığım ama daha sonra bir köşeye attığım ürünüm oldu. Eğer bu tarz bir çanta almak istiyorsanız siz siz olun içine herşeyi alabileceğinden emin olup öyle alın.



Termos

Başlarda kızımın altını sadece su ve pamukla temizlediğimden termosumun içinde her zaman sıcak suyumu bulunduruyor ve nereye gidersem gideyim yanımda taşıyordum. Şimdilerde ise formül süte geçtiğimizden dolayı yanımda taşıyorum. Dışarı çıkarken hazırladığım 4-5 biberonum için bu termosun içindeki su yetiyorda artıyor bile. Suyun ısısını hazırladığım şekilde tuttuğundan ayrıca dışarıda ısıtmak veya soğutmak durumunda da kalmıyorum. İhtiyaç halinde hayat kurtarıcı bu termosları tavsiye ederim.





Önlük

Bebekler öyle ya da böyle kusar. Belinda'nın reflusu olduğundan normalden daha fazla kusuyordu ve önlük bizim hayat kurtarıcımız oldu. Çünkü sadece beslenme sonrasında değil, günün herhangi bir zamanında ve çok fazla kusuyordu. Önlük kullanmasaydık günde kaç kez ütünü değiştiridik bilmem. Ben mothercare'den yeni doğan önlüklerinden almıştım. Yatma zamanları hariç neredeyse günün her anı boynundaydı.








Emzik Kutusu

Emzik kutusu almayı düşünüyorsanız eğer dikkat etmeniz gereken şey boyutu olmalı. İçine iki ya da üç emzik girebilmeli ve steril makinasında steril edilebilmeli.Ben Bebe Confort' un yanda gördüğünüz ürününü aldım, çokta memnunum. İçine iki emzik sığıyor ve fiyatı da uygun. Emzik kullanan annelere tavsiye ederim.





Burun Aspiratörü

Kızımızın burnu ilk haftalarda tıkanıpta nefes alamadığı zaman, hem deniz suyu damlalarını, hemde bu aspiratörü alıp kullanmaya başladık. Daha sonraları da arada bir tıkanan burnunu açmak için sadece aspiratörü kullandığımızda oldu. Evde mutlaka bulundurmanız gereken bir ürün olduğundan hemen bir tane edinin derim. Malum tıkanınca minicik burun deliklerinden neredeyse hiç nefes alamıyorlar ve rahat uyuyamıyor, ağızları açık horlamaya başlıyorlar. Bebekleri rahatlatan bu ürünü kesinlikle tavsiye ederim.  Nefesinizle burnundan sümükleri çektiğinizden kullanımı biraz mide bulandırıcı fakat piyasada türlü türlü çeşidi var. Kesinlikle alın ve bir köşeye koyun.




Banyo Derecesi

'Ben anlamam dirsekten koldan'  ya da 'ideali kaç dereceydi ya' diyorsanız ikisine de çözüm bulan bir ürün var. Nuk'un göstergesinde ideal olan sıcaklık işaretlendiğinden bilmeyen birinin bile 'kaç derece olacaktı ' diye sormalarını da engellemiş oluyorsunuz. Basit, pratik, fiyatı da uygun güzel bir ürün tavsiye ederim.







Küvet

Küvet, seçmesi nedense zor olan bir eşya oldu bizim için. İyi mi kötü mü, rahat mı  değil mi, kafa karıştırıcı bir durum. Ben oraya buraya baktıktan sonra en sonunda İkea küvetine karar verdim. Hem çok büyük olmayışı ( koyacak yerim olmadığından cazip geldi) hem de fiyatı beni cezbetti. Üstelik memnun da kaldım. Alt zemini de kayma önleyici şekilde tasarlanmış. Gerçi ilk aylarda pek işe yarayan bir şey değil. İkea küvetini öneririm.









Banyo Süngeri


Banyo süngeri alırken olabildiğince doğal olmasını istedim. Green Ship marka deniz süngerini aldım. Çok memnun kaldım ve kesinlikle tavsiye ederim.










Maşrapa

Bu (markasını bilmiyorum) maşrapayı alırken öndeki lastik kısmı bebeğinizin alnına dayayıp kullandığınızda, yüzüne su gelmemesini sağladığı için almıştım. Aslında çok başarılı değil ama diğer maşrapalara göre daha iyi. Bebeğinizin yüzüne su gelmiyor fakat su yanlardan akıp gidiyor ve saçları çokta iyi durulanmıyor. Suyun akışı saçları bir iki su dökmede tamamen durulasa muhteşem bir ürün olacaktı benim için.









Ateş Ölçer


İlk bana kullanmak nasip oldu. Doğumdan kısa bir süre sonra ateşlendiğimden o süre içerisinde elimizden hiç düşmeyen bu ürününün, hastanede ölçülenle hemen hemen benzer sonuç vermesinden dolayı bir anlamda ürünü test etmiş olduk. Weewell ateş ölçer aynı zamanda oda sıcaklığını da ölçtüğünden bu derece (ürünün ucunu nereye koysanız ölçüyor)  bizim odayı da ölçelim çocuk için iyi mi, yıkanacak odanın sıcaklığına bakalım, sence şu an burası kaç derece hadi tahmin edelim bakalım kim bilecek, ailece ateşimizi ölçelim bakalım kaç çıkacak, aaa kızımla ateşimiz aynı ne güzel! gibi  ilk zamanlar eşimle elimizde oyuncak olan bu aleti kesinlikle tavsiye ediyorum.




Emzirme - Dinlenme Sandalyesi


Daha en başından dikmiştim gözümü bu sandalyelere. Fiyatlarına baktığımda ise çok pahalı bulup dudak bükmüş şekilde kala kaldım. Fakat bir gün tesadüfen bir mağazada sandalyeyi gördüm ve fiyatı da gayet iyiydi.  Paldır küldür aldım tabi gözlerimin içi gülüyor mutluluktan. Bizim kız 15 günlüktü eve döndüğümüzde. O sıra kullanamadım. Sonrasında kullandığımda gündüzleri idealdi orada emzirmek ama gece emzirmeleri için çok zordu koltuğa kadar gitmek. Bizim kız büyüyüp serpildikçe de koltuğun içinde emzirmek zor geldi ikimize de. Sıkışıp kaldık. Kafası yada ayakları koltuk kenarlarına denk geliyor, sürekli olarak kenarlardaki kumaşları başı ayağı acımasın diye düzeltmek zorunda kalıyordum. Sonraları ise emzirmediğimden koltuk emzirme koltuğu sıfatından tamamen çıktı. Şu da bir gerçek ki dinlenmek için muhteşem bir koltuk. Uzat ayaklarını, yasla sırtını, sallan da sallan. Şimdilerde en çok minik kuşumuz gece sancı çektiğinde gazı çıksın diye kucağıma alıp dik tutup bu koltuğa oturuyorum. Sallanıp duruyoruz orada ve rahatlayıp uykuya geçiyoruz. Tavsiyeye gelince... Mutlaka alınmalı? Olmazsa olmazlardan değil tabi. Kişinin kendi tercihine göre alınabilir.



Bakım Seti

Mothercare'de gördüğüm bu bakım setine hayran kalmıştım. Gelip gidip bakıyor, indirime girse de alsam diye bekliyordum. Herşeye indirim geldi de bir bu ürüne gelmedi niyeyse. Neyse aldım bende. Çantalı olması filan herşey güzel de içinden neyi kullandın diye sorarsanız bir burun aspiratörünü (diğeri alınınca bunun pabucu dama atıldı) iki tırnak makası. Tırnak makası gerçekten iyi ve Belinda'nın tırnaklarını ilk haftalardan beri kestiğimizden bir sorun yaşamadık. Tavsiye edermiyim, etmem. Bir tane tırnak makası alın yeter. Taraklar bile çok gereksiz. Hiç kullanılmıyor.



Saç Kurutma Makinası

İşte bu olmazsa olmazlardan. Eğer küçük bir tane saç kurutma makinanız yok ise hemen alın bir tane. Bizim için sadece banyo sonrası kurutmak için değil, aynı zamanda kriz anlarında da kullandığımız bir ürün oldu. Küçük bir tane olmalı dememin sebebi yanınızda taşıyabilmek için. Eğer bulabilyorsanız pille çalışanından alabilirsiniz. Tüm evlerde bulunan bir şey ama bulunmuyorsa eğer kesinlikle tavsiye ederim.






Ayak Tulumu

Eğer kış bebeğe sahipseniz bu ayak tulumları işinize çok yarayacak. Bizimki gazlı bir bebek olduğundan, olabildiğince gazını arttırmamak adına sıcak tutmaya çalıştım hep. Tchibo'da gördüğüm bu ürünü hiç tereddüt etmeden aldım hemen. Yakın bir zamanda ise kullanmak nasip oldu. İçine gömülüp uyudu minik kuşum. Uzun bir süre kullanabiliyor. Ayrıca alt kısmı isteğe göre çıkarılabildiğinden bence mükemmel bir ürün.  Bu tarz bir şey kış bebekleri için kesinlikle gerekli. Battaniyelerle olmuyor çünkü bu iş. O battaniye yere düşüyor, sıkıştırıyorsunuz ama yine oraya buraya sarkıyor. Uyku tulumu gibi olan ayak tulumlarını kesinlikle tevsiye ederim.




Uyku Tulumları

Uyku tulumları kış bebekleri için bence hayat kurtarıcı. İlk zamanlar üzerine örttüğünüz battaniyeyi tutup çekemediğinden yüzünü de örtmemiş oluyor. Fakat sonraları elleri kolları durmadığından kaşla göz arasında bir bakmışşınız ki battaniyeyi çekmiş kafasına, altında debelenip duruyor. Anlayacağınız sakat bir durum. Hal böyle olunca uyku tulumu almaya karar verdim. İlk iki adet şu alttan fermuarlı olanlardan aldım. Başlarda memnundum ama sonraları kullanım zorluğu çektim. Bebek içinde sıcacık olduğundan, içinden çıkarmak istediğinizde 'acaba çıkarsam mı , çıkarmasam mı' diye ikilem yaşıyorsunuz. Çıkarmazsanız da bütün gün tulumun içinde (bacakları ve ayakları tulumun içinde) kalıyor. Bende Mothercare'den ayaklı tulumlardan aldım. Kalın yorgan gibi olan bu tulumlar inanılmaz güzel. Üstünü ayrıca örtmek zorunda da kalmıyorum. Tulumuyla yatıyor, tulumuyla güne devam ediyor. Diğer tulumların içinde sıcakladığı kadar da sıcaklamıyor çocuk. Alt değitirme zamanı geldiğinde de rahat. Sadece bir tane zorlugu var o da sağ ayağı içine sokmak. Kalın olduğundan iç kısmı katlanıyor. Fakat daha sonra onunda çözümünü bulunca bu ürün vazgeçilmezim oldu. Elimde iki tane var ve kış devam ettiğinden ve havalar daha da soğuyacağından bir kaç tane daha almaya gitmem gerekicek.


                                     
Kıyafetler

Bebeğin sağlık durumu ve mevsim,  kıyafet konusunda farklılıklar gösterecektir eminim.  Bu yüzden ben kendi durumumuzu baz alarak (reflu-kolik-gaz-alerji ne ararsanız vardı) ilk üç ay için kıyafet önerim, sadece ve sadece tulumlardan ibaret olacaktır. Biliyorum bebek kıyafetleri çok şirin hatta 0-3 ay olanları daha bir şirin ama Belinda tulumdan başka hiç bir şey giymedi. Genelde 0-3 ay arası kıyafetler tulumlardan ibaret oluyor zaten. Bebeğiniz mevsim göz önünde bulundurarak kalın, ince, kısa veya uzun kollu, şortlu modellerle rahat edecektir. Kesinlikle %100 pamuklu olmalı. Şuna da dikkat etmenizi öneririm. Kıyafetler ( bu tüm aylarda geçerli bence ) esnek ve yumuşak olmalı. Esnek olmayan ve sert kumaşlardan yapılmış her şey bebeğinizi rahatsız edecek ayrıca giydirmeniz de inanılmaz zor olacaktır. Yünlü bir şey almadan önce bebeğinizin hassas cildini, alerjisi olup olmadığını göz önünde bulundurarak alın.



Ayakkabı

O miniminicik sevimli şeyler gel beni al diyorsada sakın aldanıpta almayın. Hele bir de kış bebeğiyse daha da bir manasız oluyor. Tulum ve astronot montların içinde ömür geçiren bebeğinizin bu sevimli şeyleri giymesine imkan yok. Bahar  ve yaz bebeklerine bir şekilde dışarı çıkarken giydirirlir belki ama inanın ne olduğunu anlayamadan elinizde kalıyor. Ben hiç ayakkabı almadım ama bir sürü ayakkabı hediye olarak geldi. Hiç birini giyemedi. O kadar güzel ayakkabılardı ki yazık oldu.






Eldiven

Her ne kadar eldivenler tulum takımlarıyla birlikte gelsede hiç mi hiç kullanmadım. Eldivenlerin tırnakları yüzünü kesmesin diye kullanılıyor fakat elleriyle dokunması, ya da ağzına götürerek kendini sakinleştirmesi adına kullanılmaması daha iyi. Hem doktorların hem de bebek bakımı konusunda deneyimli kişiler eldivene karşı ve bu konuda okuduklarım  bana mantıklı geldi.  Belinda'nın tırnaklarını ilk günden itibaren kestik ve ellerini hep açıkta bıraktık. Uyku öncesi kundak yaptığımız zamanlar dışında elleri hep açıktaydı. Hatta 2. ayından itibaren ona çeşitli kumaşlar verip dokunmasını sağlıyordum. Bence eldivenler gereksiz. Kullanmanız çok mu kötü bir şey, sanmıyorum.





Gögüs Pompası

Kesinlikle olmazsa olmazlardan. Emzirmek isteyen, bir süre sonra iş hayatına dönsün ya da dönmesin her annenin elinin altında olması gereken bir şey. Sebebleri ise; eğer bebeğinizin emmesi düzgün değilse ya da ilk zamanlar beceremediği durumlarda sütün göğüste birikmesine sebeb olur ve süt kanallarınızı tıkayarak enfeksiyon riskine zemin hazırlanmış olur. Durum ilerlerse eğer kanalları açmak için bisturi yardımıyla mudahaleye gerek duyulabilir. Tabi bu durum başka sebebler sonucunda da olabilir. Mastit diye araştırısanız bir çok kaynaktan bilgi edinebilirsiniz. Diğer bir sebebi ise, bazen o kadar çok yorgun oluyorsunuz ki. Bu işi sizin yerinize başkasının yapmasını diliyorsunuz. Öyle anlarda da işinize çok yarıyor. Ben bir kaç gün yetecek kadar stoklamıştım hep. Çünkü biliyordum ki büyüyen bebekle birlikte anne sütünün içeriği de değişiyor. Yani bir kaç aylık stok yaparsanız, ilerleyen zamanlarda o sütün içeriği, büyümüş olan bebeğinize yeterli olmuyor. Şu formül sütler, devam sütleri mantığını düşünün. Hastalık durumlarında da çok işe yarıyor. Ben ateşlenipte hastaneye kaldırıldığım zamanlarda annem Belinda'yı sağdığım sütlerle beslemişti. Eğer sağmamış olsaydım nasıl doyuracaktık karnını bilmiyorum. Pek çok model ve marka var. Ev tipi, hastane tipi olmak üzere iki tür mevcut. İster satın alırsınız, ister kiralarsınız. Ben Philips Avent'in hem manuel hemde elektrikle kullanılan modelini kullandım. Ne acıttı, ne de başka bir sorun yaşadım. Göğüs pompasını kesinlikle tavsiye ederim. 



 Göğüs Pedleri

Şu bir gerçektir ki gögüs pedleri olmazsa olmazlardan. Doğuma gideceğiniz gün hastane çantanıza bir kaç tane atın hatta. Kullanmazsanız ve sütünüz akarsa  göğüs bölgenizde beliren iki yuvarlak ıslaklıkla gezinmek zorunda kalırsınız. Ben Lansinoh marka kullandım. Tartışmasız alınmalı.









Göğüs Ucu Kremi

Kesinlikle alırken dikkat etmeniz gereken şey temizleme gerektirmeyeni olmalı. Şu bir gerçek ki her emzirmede temizlemeniz mümkün olmuyor. Temizlemezsenizde bebeğiniz o kimyasalları yutuyor. Bana hastanede tavsiye edilen kremi almıştım fakat daha sonra fark ettim ki temizlemem gerekiyormuş. Eczaneden Mustela markasının kremini aldım sonra. İlk zamanlar o alışma evresinde ister istemez yaralar oluşuyor. Krem anında işe yaradı ve bu şekilde diğer kremin hiç bir işe yaramadığını da anlamış oldum. Her ihtimali göz önünde bulundurmak gerekirse bir tane göğüs ucu kremi almak ve kremi hastane çantanıza atmanızda fayda var. Kesinlikle tavsiye ederim.





Tracy Ablam!

Evet. O benim Tracy ablam! Belinda 2 aylıkken internette bebek bakımı ve sağlığı ile ilgili kitap araştırıyordum. 'Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler' başlığı beni yanıltmış, aldığım ve içeriğine baktığım anda 'Aradığım bu değil' dedim ve bir kenara kaldırdım. Fakat aldıktan bir kaç hafta sonra kitabı okumaya başladım ve  bu kitap benim baş ucu kitabım, Tracy Hogg ise benim Tracy ablam oldu. Kitap, bebeğiniz iki yaşına gelene dek tekrar tekrar okuyacağınız bakım, beslenme, uyku, tuvalet gibi temel şeyler konusunda sizi bilgilendiriyor. Kitabı okumamla bütün karşılaştığım o hemşilerin, ebelerin, doktorların, büyüklerin aslında ne kadar çok yanlış bildiklerini ve ne kadar çok beni yanlış bilgilendirdiklerini ve kızıma onların yüzünden daha fazla acı çektirdiğimi öğrendim. Örnek vermek gerekirsek bana ağladığında, elini ağzına götürdüğünde, sakinleştirmek adına, uyuması adına aslında aklınıza gelebilecek her durumda emzirmem gerektiğini söylediler durdular. Kan aldırdığımızda bile ağladığı anda emzir annesi sakinleşsin dediler, kriz geçirircesine ağladığında sütün yetmiyor belli ağlıyor çocuk aç dediler, emzir dediler. Tracy ablam bu konuda ne diyor? Tamamen yanlış. Kızımın gaz ve reflusunu daha çok körükleyerek onun acı çekmesine emzirerek arttırdım. Keşke bu kitabı hamileyken okusaymışım. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Hemde şiddetle. Hatta doktor ve diğer bebeklerle ilgilenen tüm personele dağıtmak lazım. Kızım Tracy ablasının sayesinde 3. ayından beri kendi kendine uyuyor. Teşekkürler Tracy abla! Seni seviyorum...


Ayrıca doktorunuza danışarak evinize her hangi bir durum olduğunda lazım olabilecek ilaçları edinip bebeğinize bir ecza kutusu yapmanızı tavsiye ederim. Her ihtimale karşı ateş düşürücü - ağrı kesici -burun aspiratörü - damla tarzı şeyleri bulundurmak, fellik fellik gecenin bir yarısı nöbetçi eczane aramaktan iyidir.

Önerilerim işinize yarayacaksa ne mutlu bana!

kesinlikle
ke
Eklemek istediğiniz şeyler varsa lütfen yazın. İnanın ilk kez anne olacaklar için bu tarz bilgiler çok önemli oluyor. Aklıma gelenleri yazdım ama unuttuğum bir şeyler varmış gibi geliyor nedense...



You Might Also Like

25 yorum

  1. bu yazı çok iyi olmuş :) devamını bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güncelleme yaptım ama hala bitmedi. Umuyorum en kısa zamanda bitireceğim. Takipte kal. İşine yarayacaktır muhakkak (:

      Sil
  2. Merhaba. Mamajoo 5 işlevli sterilizatörün kurutma fonksiyonundan memnun kaldınız mı acaba? Ben de bu ürünü almayı dünüyorum da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İrem hanım, üründen memnun kaldım gerçi 5 işlevinden sadece 2 foksiyonunu kullandım onlarda steril ve kurutma fonksiyonuydu. Isıtma fonksiyonu bana çok yavaş gelmişti gerçi en sağlıklı olanı o ama hızlı değildi. Eğer çok fazla steril edecek şeyiniz var ise büyüklüğü açısından gayet kullanışlı tavsiye edebilirim.

      Sil
  3. Teşekkürler. Evet ikizlerim var ve herşeyden iki tane var doğal olarak artık kaynatmak ve en önemlisi kurutmak çok zor geliyor.

    YanıtlaSil
  4. Yazıyı yazmak için ayırmış olduğunuz vakte, her ürün için birebir kullandığınız fotoğraflara ve açıklayıcı pek çok bilgiye yer verdiğiniz için, sabrınızdan ötürü sizi kutlamak isterim öncelikle:)

    Tam anlamıyla amme hizmeti yapmışsınız:))
    Faydalı bilgiler hepsi, teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkur ederım Beyza hanım. Yararım dokunabildiyse ne mutlu bana...

      Sil
  5. Bayıldım kendim yazmış gibi hissettim. Tracy abla candır:)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba dönenceye bayıldım.markasını ve nerden aldığınız konusunda yardımınızı rica ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba! Donencenin markasi Tiny Love. Zorlu Center da bulunan Joker Baby den almistik. Belinda cok sevmisti simdi de Devin icin kullaniyoruz ve o da cok seviyor.

      Sil
  7. Merhaba ben günlerdir gumdrop emzik arıyorum ve maalesef bulamıyorum siz nereden temin ettiniz acaba? Yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Filiz Hanım.
      Ben emzikleri ebayden almıştım. Size tavsiyem eğer ebay üzerinden alacaksanız, İngiltere'den satış yapanlardan alın. Daha çabuk gelir (1 hafta 10 gün kadar). Amerika'dan satış yapanlardan alırsanız, 1 ay 1.5 ay kadar beklersiniz. burada GumDrop emzik hakkında yazımı okuyabilirsiniz Bir kaç markanın var. Bendeki Hawaii Madical indi.

      Sil
  8. Avent biberondan sonra hangi marka biberona geçtiniz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aylin hanim. Aventten sonra Dr. Brown's marka biberon kullandim. Bebeginizde gaz sorunu yoksa gerek yok bu markayi kullanmaniz. Nedeni ise cok fazla parcasi oldugundan yikamasi uzun ve zahmetli oluyor. Ikinci kizimda gaz sorunu olmadigindan Tommee Tippee markanin close to the nature biberonu kullaniyorum ve cok memnunum.

      Sil
  9. Çok güzel yazmışsınız, sizce emzirme minderi gerekli mi ? çok şekerler herekli ya da gereksiz alıcam bir tane sanırım, fiyatlarıda uygun gibi http://www.bumudur.com/bebek/c/l/emzirme-minderi.html ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba! sorunuza çok geç cevap yazıyorum inanın gözümden kaçmış :(

      Ben pek bir faydasını görmedim ne yazık ki. Muhtemelen şu an kullanıyor olmalısınız. Eğer alıp kullandıysanız memnun kaldınız mı?

      Sil
  10. Merhaba, yazınız harika olmuş, emin olun ki çok faydalı bir yazı yazmışsınız. Emeğinize sağlık. Mothercare'in uyku tulumundan ben de aldım ve sağ ayağını sokamıyorum. Çekmecede öylece duruyor. Bebeğim de 2 aylık. Siz nasıl bir çözüm buldunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba! öncelikle çok teşekkür ederim. Sorunuza gelirsek. Güzel uyku tulumları ama yandan çıtçıtlılarda böyle bir sorun var. Ben ayak kısmının ilk önce tersini çevirip ayağına o şekilde geçiriyordum. Bir süre sonra daha kolaylaşmaya başlamıştı ve daha rahat geçirir olmuştum.

      Sil
  11. Merhaba geç yanıtım için kusura bakmayın. Nasıl oldu bilemiyorum ama yeni fark ediyorum :(

    İlk önce sorunu çözmek gerekiyor diye düşünüyorum. Sağlık sorunu ya da beslenme sorunu gibi. Bu ikisinde sorun yoksa bebekler ağlamıyor. İlk kızımın alerji tabanlı sağlık sorunları vardı ve hiç susmadan ağlardı. İkinci kızımda böyle bir sorun yoktu ve hiç ağlamadı sütünü içer uyurdu. Ta ki diş çıkarana kadar :(

    YanıtlaSil
  12. yazınız bilgilendirici ellerinize sağlık, emeğinize sağlık,
    ben de sizleri bebek ürünleri konusunda bloğuma davet ediyorum
    faydalı olabileceğimi düşünüyorum,
    http://alisverisblogumuz.blogspot.com.tr/2016/12/guvenli-bebek-urunleri-nereden-alinir.html

    YanıtlaSil
  13. Merhaba yazınız çok bilgilendirici olmuş. Emeğinize sağlık. Benim de 2.5 aylık bir kızım var çok gazlı bir bebek olduğu için hem emziğe hem de sallanmaya çok alıştı. Kendi kendine uyumayı nasıl öğrettiniz acaba? Tarcy Hogg'un yeni annelere mucize çözümler kitabını okuyorum bu konuyla ilgili ama daha bitiremedim. Uyku sorunlarını çözmeye gaz sancıları bitince mi başlamam uygun olur yoksa şimdiden yöntemleri denemeli miyim acaba? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim! :) Yazım ufacıkta olsa yararlı olduysa ne mutlu bana.
      Açıkçası sağlık sorunları var ise beklemenizi tavsiye ederim fakat ufak ufak yöntemlerinizi değiştirebilirsiniz. Mesela ayakta sallıyorsanız bunu değiştirip farklı bir sallama (kucağınızda tutarak yürümek, ya da sallanan sandalyede kucağınızda tutarak sallamak gibi) yöntemi deneyebilirsiniz. Kendi kendine uyuması için ufak ufak denemeler yapabilirsiniz. Bir nevi test gibi. Mesela yatağına yatırıp o yatarken poposundan ya da yastığını hafif hafif ellerinizle sallayarak uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Bir dönence alabilirsiniz. Dönencesi seyrederken uykuya dalabilir emzik kullanıyormuş o yüzden bir tane uyku yardımcısı var. Emziğide sadece uyku zamanları verebilisiniz. Bu sayede emzikle uykuyu birleştirip sallanmayı unutabilir. Kızınıza ve kendinize en uygun yöntemi belirleyip fazla onu zorlamadan ufak ufak adımlarla uyku rutinini değiştirebilirsiniz. Daha çok ufak olduğundan çabuk öğrenecektir ve fazla sorun etmeyecektir. Belinda'nın uykuyu öğrenmesi emzik ve dönence yardımıyla olmuştu. Alerjik durumu nedeniyle tüm sindirim sisteminde ciddi sorunlar yaşıyordu. Bu yüzden emziğe de çok alışmıştı ve kucakta durmayada fakat biz ufak ufak denemeye devam ettik. İlk 3 ay kolikti ve ilk 3 ay kucakta ağlama krizi geçirerek uyurdu. Fakat bütün bunlara rağmen kendi kendine uyumayı da öğrendi emziğide bıraktı. Yani merak etmeyin istikrarlı olmak işin püf noktası. Zorlarsanız ise her şey geri tepebilir odasını yatağını gördüğü anda çıldırabilir ve odaya dahi girmek istemeyebilir. Tracy Hogg'un kitabı biraz karışık bir kitap. Herşeyi anlamak için kitabı bitirmek gerekiyor. Gerekirse kitabı tekrar tekrar okumak gerekiyor. Ben Tracy Hogg'un ana fikrini alıp zaman içerisinde kendimize uyarladım. Muhtemelen önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili bir yazı hazırlayacağım. Takipte kalın. Sormak istediğiniz herhangi bir şey var ise bana benimminikgunlugum.gmail.com dan mail atabilirsiniz. Elimden geldiğince tecrübelerimi sizinle paylaşmak isterim. Benim tecrübelerim sizin yardımınıza dokunursa ne mutlu bana.
      Kızınızı da çok öpün. Umarım bir an önce sancılarından kurtulur ve sağlıklı mutlu bir şekilde yaşamına devam eder...

      Sil
  14. Elinize wmeginize yurwginize sagkik cok faydalo bir paylasim olmus..bemim kizim da 3 aylik. Aktivite halisi aldik. Fakat gunde kac dk araliklarla kaz kez kullanabilirim. Faydali olabilmesi icin
    Bir de ben burun aspratru almamistim cogerindeki siviyi cekme olasiligi varmis. Korktum bende. . Sizcd de oyle midir. Alayim mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim Tugba hanim :) ben aktivite halisini uyku-beslenme-oyun rutininin oyun kisminda kullaniyordum. Ne kadar orda kalmak isterse kalabilir. Bunu biraz bebeginizin istegi belirliyor diyebilirim. Gunde belirli bir zaman halida vakit gecirmesi gerekli diye bir dusunceye girmedim. Acikcasi boyle bir sey var mi bilmiyorum. Aspirator konusuna gelirsek eger ben iki kizimda da kullandim ve hic bir sorun yasamadim ayrica cigerden sivi cekebilecegi ihtimalini hic duymamistim. Bu biraz imkansiz gibi geliyor bana ama uzman degilim ve acikcasi cok fazla bir bilgim yok. Sumkurene kadar burunlarini aspiratorle temizledim ve inanin aksini nasil yapardim bilmiyorum. Almanizda bence bir sakinca yok aksine burnu tikandiginda deniz suyu ile temizleyip aspirator yardimiyla cekerseniz beneginizin nefes almasi daha kolaylasiyor. İmkaniniz var ise soguk buhar makinasi ve oda nem olceri alip nem orani dustugunde buhar makinasini acarak odanin nem oranini dengeleyerek rahat nefes alip vermesine yardimci olabilirsiniz

      Sil

Blogumda bulunan fotoğraflar bana aittir. Yazılı iznim olmadan hiç bir şekilde kullanılamaz.




Popular Posts