Fotograf Çekimi

Belinda 9 Aylık!

Cuma, Haziran 27, 2014


Gecikmeli olarak yazımı nihayet girebildim. Bu dönem o kadar yoğun geçiyorki yine. Diş çıkarma sürecide eklenince planladığım çoğu şeyi yapamadım.

Belinda 9 aylık oldu inanamıyorum! 1. Yaş doğum gününe yaklaşıp duruyoruz ve ben inanılmaz heyecanlıyım! 

8. ayından bu yana Belinda inanılmaz bir  değişim kaydetti. Ek gıdalarda da bu böyle oldu. Belinda hala kitapları çok seviyor. Hatta oyuncaklarına tercih edebiliyor. İnanılmaz sosyal bir bebek. Sokakta dikkatini çekmek istediği kim var ise, ne yapıyor ne ediyor bir şekilde dikkatini çekiyor. Konuşulanları çok iyi anlıyor ve cevap verebiliyor. Yeni kelimeleri hadi, aç, nerede, anneanne, kedi, gitti, alo, bitti... Sanırım bu kadardı. İlk cümlesi ise, süpermarkette bir şey bakmak için anneme bıraktığım Belinda'nın görüş alanından uzaklaştığımda beni göremedi ve aynen şunu dedi ' anneanne anne nerde?' O kadar bağırıyordu ki! Kulaklarıma inanamadım. Baya erken konuşmaya başlayacak sanırım. Annesine çekecek! Belinda inanılmaz hareketli ve inanilmaz meraklı bir bebek. Algısı inanılmaz açık. Sizin farketmediğiniz ya da görmediğiniz bir seyi fark edip, görebiliyor. Belinda tam 9 ayına girdiği gün emekledi. Bir gün öncesine kadar komando gibi sürünen ve bundan hiç hoşlanmayıp ağlayan ( reflusu olduğu için) kızım, ne oldu da bir anda emeklemeyi öğrendi anlayamadım. Belinda köpeğimiz Köpüş'ü inanılmaz seviyor ve onun için çıldırıyor ancak aynı şeyi köpüş için söyleyemicem, o biraz kıskanıyor. Belinda biraz asabi bir bebek. Vücut dilinden ve çığlıklarından çok rahat anlaşılıyor. Her şeyi kendi yapmak istiyor ve yapabildiğinde inanılmaz mutlu oluyor. Duck tv ve Peppa pig arasındaki farkı biliyor ve peppa onun hala  bir numarası. Tv seyredecegi zaman koltukta kaykılıyor, kafasını da yastığa koyuyor ve ayaklarınıda genelde üst üste koyarak izliyor ve inanılmaz komik görünüyor! Banyoyu hala çok seviyor. Banyo vakti geldiğinde ona 'banyo' şarkımızı söylediğimde gözleri kocaman oluyor, heyecanlanıyor ve hadi hadi diyor. Hala yemesi gerekenden az yemek yiyor ve onu hala zorlamıyorum. Gece öğününü kestik. Alttaki dişlerinin ardından üsteki dişleri çıkmaya başladı. Sağ üst çıktı ama sol üst hala patlayamadı. Belinda'nın inek sütüne ve buğdaya alerjisi var ve umarım
geçer. Belinda elimizde ne görse kapıyor ve yemek istiyor. Bu yüzden onun yiyemiyeceği şeyleri yanında yememeğe çalışıyorum. Tutunarak yürüyebiliyor ve ben düşecek diye çok korkuyorum. Hayırı biliyor ve ona 'Belinda hayır' dediğimde 'Iıgh' desede yaptığı şeyi bırakıyor ama bir süre sonra şirinlik yapıp yeniden denemeye çalışıyor yine olmadıysa fazla ısrar etmiyor. Hala kendi kendine uyuyor fakat ayaklandığı için uykuya dalması daha uzun sürebiliyor. Perdesiyle oynuyor ve ordan bize sesleniyor. Çok tatlı! Hoppalasında ve örümceğinde çok vakit geçirmek istemiyor daha çok yerde bağımsız olmak istiyor. Bu da beni gün boyu tamamen alı koyuyor. Belinda'nın reflusu daha iyiye gidiyor ancak dokunan bir şey olursa kusmaları artabiliyor. Onu çok dikkatli takip ettiğimden hemen dokunan şeyi kesiyorum. Böylece daha iyi oluyor. Bazen yedikleri hep aynı alsa da kusabiliyor işte o an ne olduğunu anlayamıyorum. Uykuları eskiye göre çok iyi. Günde 14-15 saat uyuyor bunun 11-12 saati gece uykusu. Fakat hala derin uyumuyor. Uykusu çok hafif ve en ufak bir şeyde ya uyanıyor ya da kıpırdanıp duruyor. Dışarıda hala uyumuyor. Sürekli ona bakıcam, buna bakıcam diye kendini çok yoruyor. Belinda insanlara hala yabancılık çekmiyor fakat son günlerde insan ayırmaya başladı gibi. Emin değilim. Emzik hala uyku yardımcımız. İlk oyuncakları hala favorisi ve İkea'dan aldığımız ördekli halkalar oyuncağının ördek kafasına bayılıyor! Tv, telefon ya da tablet gördüğünde hadi hadi diyor. Çok seyrettirmememe rağmen çizgi film olsun istiyor. Çok gıcık bir durum. O yüzden ya dışarıya çıkarıyorum ya da kitap baktırıyorum. Acayip sıkılgan ve aceleci bir bebek. Sanırım konsantrasyon eksikliği var. Maalesef bu konuda da bana çekmiş sanırım. Yeni hayvanı PANDA!! Panda gördüğünde çıldırıyor! Hala hapşırdığında, boğazına bir şey takıldığında ya da kaçtığında gülüyor! Artık uykudan uyandığında ya bana sesleniyor ya da anneme sesleniyor ve kollarını açıp hadi diyor (kameradan görüyoruz). Belinda'nın hep taklit etme yeteneği vardı ve bu hala devam ediyor. Söylediğimiz ya da duyduğu şeyleri ya tekrar ediyor ya da tekrar etmeye çalışıyor. Buna şarkılarda dahil! Uyku arkadaşı olan kuzusunu yeniden çıkardım ve inanılmaz sevdi. Neden kullanmayı bırakmışız hatrılamıyorum doğrusu. Belinda kuzusunu kendi kendine açıp sonra uyuyor! Belinda'nın tıkanık olan göz yaşı damarı nihayet açıldı! Çok mutluyum! Belinda alıştırma bardağına başladı ve bardaktan her su içtiğinde gülüyor. Belinda emziğini yere atarak bana oyun yapmaya başladı. Yerden alıp ona her verdiğimde tekrar atıyor ve ardından kıkır kıkır gülüyor. Belinda acıya dayanıklı bir bebek. Geçen fark ettim ki alnını morartmış ama ne zaman bunu becerdi hiç haberim yok. Sanırım yatağına çarptı. Yere düşsede yine kalkıyor ve hiç vazgeçmiyor. Oyuncaklarının çoğunun ismini biliyor. 



Herkese iyi geceler!

Günlük

Kafa Karışıklığında Son Nokta!

Salı, Haziran 24, 2014




Biliyorsunuz, yine bu çocuğa neler oluyor modundaydım ki, ilk diş sandım ama sonra atak sadece dedim derken, Belinda gerçektende diş çıkarıyormuş!

Bir kaç gün önce, öğle yemeğini hazırlayıp Belinda'yı mama sandalyesine oturturmuştum. Ek gıdalara inanılmaz ilgisinin azalmasından dolayı ona nasıl ve hangi tatta yemek yapacağımı şaşırmıştım. O gün taze taze, güzel bir yemek yapıp (kendimce), oturdum ve yemeğini yedirmeye başladım. Bir yandan da annemle telefonda konuşuyorum. Belinda'dan gırç gırç sesler duymaya başladım. İlk başta ne olduğunu anlayamadım tabi. Anneme diyorum ki Belinda dişlerini gıcırdatıyor ama nasıl beceriyor! Altta yan yana çıkan dişlerini gıcırdatamaz, damaklarını da gıcırdatamaz...Yoksa, yoksa yukardan diş mi çıktı diyerek büyük bir heyecanla parmağımı ağzına soktum! Diş patlamış, hatta ve hatta uzamış bile ama bizim haberimiz yok! Yanlış alarm başlıklı yazımın hemen ardından bu olayı yaşamam çok tuhaf geldi bana.

Sağ üst diş patladı. Sol üstte patladı patlayacak bakalım. İnsan nasıl yanılgıya dşüyor değil mi. Önceki diş çıkarma belirtileriyle şimdiki aynı olmasına rağmen, her ikisininde atakla birleşmesi beni yine yanılttı. Bir sonrakinde yanılmam umarım. İşin kötüsü diş jelini bırakmış olmamızda oldu ama napalım. Son dakikada imdadına yetiştik en azından o da bir şey!


Zavallı Belinda'm...












Günlük

Yanlış Alarm!

Çarşamba, Haziran 18, 2014



Bile bile kandım desem yerinde olur. Bir çok annenin bildiği gibi (bildiğini var sayıyorum) Wonder Weeks denen bir şey var. Bende hem telefon uygulaması hem de kitabı var ve  hem okuyor hem de takip ediyordum fakat yazıyor olmasına rağmen Belinda'nın diş çıkarma döneminde olduğuna inandım fakat bizim kız diş miş çıkarmıyor!

33.5 ve 37.5 hafta arasında Belinda huysuz, çekilmez, sürekli kucakta durmak isteyen bir bebek olmuştu. O hafta aralarının atak haftası olduğunu biliyordum hatta okuduğumda çoğu anne bebeğinin diş çıkardığını sandığını ve yanıldıklarını, diş çıkarmayla alakalı olmadığını, durumun sadece atakla ilgisi olduğunu yazıyordu. Belirtilerimiz aynen kitapta yazdığı gibiydi. İştah yok, mız mız... Geçen seferki atağı diş çıkarmasıyla birleştiğinden yanıldım. En beter dönemimiz 35-36 hafta arasıydı ama 37. haftasının dolmasına 1-2 gün kala bizim kız bir tatlılaştı ki sormayın. Eski halinden eser kalmadı. Biz de diş diye diş jeli sürüyoruz hahaha!

He zamanki gibi atak sonrası yeni becerilerimiz gelişti. Tam emeklemiyor ama komando gibi yerde sürünüyor, ayağa kalmaya başladı ve tutunarak yürüyebiliyor. Her ne kadar yüreğim ağzımda dolaşsamda ona mudahale etmemeye çalışıyorum. Ah çok korkunç! Konuşmalara başladı. En çok dediği şey 'hadi hadi'. Sabırsız bir bebekten ne beklenir ki! Düşündüm nerden öğrendi bu kelimeyi, kimsede kullanmıyor derken ben kullanıyormuşum ya! Evde hep hadi hadi diyen, sabırsız kişi benim. O ana kadar farkında bile değildim düşünün. Bize oyunlar yapmaya başladı. Ne desek anlıyor. Hayırı da öğrendi. Şirinlik yapıp belki bir daha denerim gözüyle baksada, şu an için denemiyor neyseki.  Her sabah yatırğımız kızımız ertesi gün bambaşka bir beeriyle karşımıza çıkıyor ve her şey o kadar hızlı oluyor ki. Bu atakların en güzel yanı da bu zaten. Zorlu mu zorlu bir kaç hafta geçiriyorsunuz fakat sonrasında tatlı mı tatlı bir bebekle karşılaşıyorsunuz! Bizde atak sonrası gelişen yeni beceriler 1 hafta boyunca her gün beliriyor ardından bu beceriler üzerinde gelişmeye, profesyonelleşmeye başlıyor.

Bir sonraki etabımıza 23 gün kaldı!






Kısaca Wonder Weeks

10 etaptan oluşuyor.

Haftaları doğru hesaplamanız için muhtemel doğum tarihini ele almanız gerekiyor, doğum tarihini değil.

Bütün bu etaplar bebeğinizin zihinsel sıçramaları ve etap sonrası karşınıza bambaşka bir bebek çıkıyor.

Bu dönemlerde bebeğinizin iştahı, uykuları, huyu suyu değişebilir hatta ve hatta size kafayı yedirttebilir. Yorgunluk ölmüş bir şekilde etrafta dolanabilir, sinir katsayınızda da artış olabilir. Genel olarak etaplarda benzer belirtiler olsa da, bazılarında bir kaç yeni şey eklenebilir. Mesela kabus görmeler, kıskançlık vs gibi. bebğiniz size daha çok yapışır ve kucağınızdan inmek istemeyebilir. Sürekli mız mız, ağlayan, hiç bir şekilde memnun edemediğiniz bir bebeğiniz olabilir.

Yapabileceğiniz tek şey, bütün bunların geçici bir süreç olduğunu kendinize hatırlatarak, gerekirse yardım alarak (gerçekten gerekiyor) bol bol onu dışarı çıkararak ( geçen etabımızda onu sakinleştiren tek şeydi) ya da dönemine göre bebeğinizle çeşitli aktiviteler yaparak,
minumum hasarla etabı tamamlamak olacaktır. Etap zamanları ise şöyle;

1. etap -  4.5 - 5.5 haftalar
2. etap - 7.5 - 9.5  haftalar
3. etap -  11.5 - 12.5 haftalar
4. etap -  14.5 - 19.5 haftalar
5. etap -  22.5 - 26.5 haftalar
6. etap -  33.5 - 37.5 haftalar
7. etap -  41.5 - 46.5 haftalar
8. etap -  50.5 - 54.5 haftalar
9. etap -  59.5 - 64.5 haftalar
10. etap - 70.5 - 76.5 haftalar


28.5 ve 30.5 hafta arasında ise yine bir takım şeyler yaşıyor fakat bu atak değil sadece uzaklık yakınlık ayrılık algısının geliştiği dönem. Bizimki çok zorlu geçmişti. Kendi kendine uyuyabiliyor olmasına rağmen o dönemlerinde odada o uykuya dalana  kadar yanında durmuştuk.


Bizde durumlar kısaca böyle. Sizde durumlar nasıl?



Günlük

Belinda Yeniden Diş Çıkarıyor!

Cuma, Haziran 06, 2014




Biliyorsunuz ki anneme geçmiştim. Geçtiğimiz ilk günden itibaren Belinda daha da bir huysuzlaştı. Ortam değiştirdik ondan mı, yeni gıdalar deniyoruz ondan mı, yeniden atak dönemine girdik ondan mı açıkçası bir türlü çözemedim. Daha önceki diş çıkarma döneminde aldığım notlara baktımda, o zamanki yazdığım belirtilerle şu anki hali birebir uyuyor.

Çok huysuz, sürekli kucak istiyor, kendi kendine vakit geçiremiyor, yatma saatleri tam bir işkence oldu sürekli kucakta durmak, kucakta uyumak istiyor, sürekli dişetlerini kaşıyor, salyaları arttı, baş bölgesi sıcak ama ateşini ölçtüğümde ateşi çıkmıyor, iştahı gitti sütünü neredeyse hiç içmiyor, kolumu elimi nerem denk gelirse ısıryor artık alt dışleri olduğundan çooook canımı acıtıyor! Kusmaları arttı, çok sık uykusu geliyor ama az uyuyor...Bakındım durdum internette ama ne kadar aralıklarla dişler çıkıyor bir şey bulamadım.  Hala görünürde bir şey yok ama günler geçtikçe diş olduğuna %90 eminim.

Belinda'nın 8. ay kontrolüne biraz geciktik bu ay. Annemde işim uzun sürdü çünkü bir sürü doktor kontrolünden geçtim. Hayatımda ilk kez MR çekildim! Açıkçası yapabileceğimden pek emin değildim ama başardım. Neyseki bende bir şey çıkmadı. Sadece şeker yüklemesinin sonucunda ilaç kullanmam gerekmediği yalnız hayatım boyunca kilo almamam ve spor yapmam gerektiği aksi taktirde şeker hastası olacağımı söyledi. Bir de dişlerimi sıkmaktan, dişlerimin yüzeyinin düzleşmeye başladığı için gece takmam için bir dişlik yapıldı. Tuhaf ve rahatsız edici geldi. Alışıcağımı düşünüyorum. Bir iki dikkat etmem gereken şey dışında sağlığım gayet yerinde çıktı. Bu benim için sevindirici haberdi. Beni daha da çok sevindiren haber  Belinda'nın göz doktorundan geldi.

Rutin kontrolleri geçen aykine göre gayet iyiydi. Geçen ay boyunun pek uzamamış olması canımızı sıkmıştı ki bu ay 2 cm uzamış. Hazır hastaneye gitmişken göz doktoruna da uğrayalım dedik. Biliyorsunuz ki Belinda'nın göz yaşı kanalı doğuştan tıkalıydı ve hep bir problem yaşıyorduk. Doğduğu günden beri yaptığımız şeylerin işe yaramasını ümit ederken, geçen ay doktorumuz gidişatın pek iyi olmadığını ve böyle giderse operasyon olması gerekeceğini söylediğinde inanılmaz korktum. Operasyondan değilde, uyutulcağı fikri beni çok rahatsız ediyordu. Bu ayki kontrolümüzde ise doktorumuz kullandığımız her şeyi bırakmamız gerektiğini çünkü kanalın açıldığını söyledi! İnanılmaz mutluydum!! Hemde çooook!! Şimdilik öyle gözüküyor, takip edilmesi lazım desede bu bizim için inanılmaz büyük bir gelişim, hemde kötüye doğru giderken. Her işte bir hayır derler ya bizde de öyle oldu sanırım. Kabızlığı dolayısıyla çok ıkınıyordu ve bir gün yine ıkınırken gözünden parça parça, beyaz birşeyler çıktı. O kadar garip ve korkutucuydu ki! Tabi sakin kaldım ve o an acaba kanal açıldı mı diye de merak etmiştim. Büyük bir ihtimalle o an açılmıştı!

Bu şekilde bir problemimizden daha kurtulduk. Kaldı 3.








Blogumda bulunan fotoğraflar bana aittir. Yazılı iznim olmadan hiç bir şekilde kullanılamaz.




Popular Posts