Devin ve Büyük Yatağa Geçiş!

Cuma, Mart 31, 2017


Bu ay sadece olumsuz şeyler yaşamıyoruz tabiki :) Devin yaklaşık 1 aydır bebek yatağında korkuluksuz yatıyor! Hiç bir sorun yaşamadan bu evreyi atlatmış olmaktan mutluluk duyuyorum! Yuppii!

Çocuğunuzun büyük yatağa hazır olduğunu nasıl anlarsınız?

Büyük yatağa geçiş tecrübemi ilk Belinda ile yaşamıştım. Hep merak ettiğim konulardan biriydi. Nasıl hazır olduğunu anlarım? Nasıl bir süreç beni bekliyor? diye

Yataktan tırmanmaya başladıklarında ya da bunun için uğraştıklarında artık bebek yatağından kurtulmanın vakti gelmiş demektir. Bu benim için en belirgin ve en önemli detay oldu. Yatağa tırmanmak, yataktan aşağıya doğru sarkınmaya çalışmak (ki bu en tehlikeli olanı) ciddi oranda yaralanma riski taşıdığından bir an önce bebek yatağından kurtulmak ya da mümkünse bebek yatağının korkuluğunu açmak gerekiyor.

Büyük yatağa geçiş kaç yaşında olmalı?

Bence bu tüm çocuklar için değişen bir şey. Hiç bir çocuk diğerine benzemez ve geçiş için belirgin bir yaş dönemi yoktur. Elbette 4 yaşında bir çocuğun bebek yatağında yatması beklenemez fakat çocuğunuz hazır değilse 3 yaşında da bebek yatağında yatıyor olabilir. 

Belinda  büyük yatağa geçişinde 19 aylıktı Devin ise 20.


Büyük yatağa geçiş süreci nasıl işliyor?

Çocuğunuz geçişe hazır ise ister büyük bir yatak alarak (kenar korumalı) isterseniz bebek yatağınızın kenarını açarak süreci başlatın. Ben büyük yatak alma taraftarı oldum. Bunun nedeni ise bebek yatağımızın enine dar olmasıydı. Büyüdükçe sağa sola dönme alanı daraldığından sürekli olarak yatağa çarpıp duruyorlardı. Devin'nin yatağını henüz kurmadık ama en kısa zamanda kuracağız. Çünkü sürekli uykusunda dönerken yatağın kenarlarına çarpıp duruyor ve bazen bunun için uyanabiliyor.

Yatağı hazırladıktan sonra bilmeniz gereken şey bebeğinizin yatağından (korkuluğa rağmen ) düşme riski olduğu. Bu yüzden riskli olan yerlere geniş ve kalın yastıklar koymalısınız. Genellikle ilk 3 gün yere düşebiliyorlar ama daha sonra düşmemeye başlıyorlar. Ben ne olur ne olmaz diye yastıkları uzun bir süre koymaya devam ediyorum. 

Düşme riski yaşamak istemeyen anne babalar belki yer yatağı kullanarak bu riski eleyebilirler ama bu noktada öğrendikleri şey bence düşebilecekleri ihtimali. Bu yüzden düşe kalka öğrenmeleri en mantıklısı gibi. 

Herkes uykudayken evde dolaşırlarsa ve başlarına bir şey gelirse...

Sanırım en büyük endişelerimden biri gece herkes uykudayken evin içerisinde dolaşmaları. Fakat şunu söyleyebilirim ki ne Belinda'da ne de Devin de böyle bir şey başımıza gelmedi. Geceleri kapıları her zaman açık oluyor. Gece uyanıyorlar ve evde dolaşıyorlar fakat geldikleri yer bizim yatağımız oluyor, başka bir yer değil. Mesela Devin gece uyanıp yanımıza gelip bizden süt isteyebiliyor. Ya da genellikle uyanıp yatağında oturarak bizim onun yanına gelmemizi bekliyor olabiliyor. Gece evde dolaşan çocuklar muhtemelen vardır ama karanlıkta tek başlarına olmaktan korkan çocukların sayısının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de evde dolaşmak yerine direk anne babanın yanına gelmeleri daha olası.


Gece sık sık uyanan bebekler için büyük yatağa geçiş çözüm olabilir mi?

Devin 21 aylık ve bugüne kadar deliksiz bir gece uykusu olmadı. Geceleri en az 2 en fazla 8 kez uyanıyor. Bazen süt istiyor, bazen su. Bazen de hiç bir şey. Yanında olmam ona yetiyor. 18 aylık olduklarında rüyaları çoğunlukla kabusa dönüşüyormuş. Devin de bazen kalktığında korktuğunu söylüyor. Uyanma sebeblerini özetleyecek olursak açlık, diş çıkarma, hastalık ve korku. Bu yüzden yatağında kendilerini özgür hissetmeleri uykularını düzene sokmuyor. Yatağını ilk açtığımızda Devin'e 'artık gece korktuğunda yanımıza gelebilirsin' dediysem de böyle bir şey henüz gerçekleşmedi. Korkan bir çocuk yerinden pek kıpırdayamaz değil mi? :)

Bazı çocukların büyük yatağa geçtiğinde uykularının daha da bozulduğunu duymuştum. Önceden dediğim gibi her çocuk farklıdır. Bu durumda yapılacak en doğru şey bebek yatağına geri dönmek ve büyük yatağa geçişi başka bir zamana ertelemek. Tabi bu durum yatağından tırmanmayan çocuklar için geçerli. 

Büyük yatağı red eden çocuklar için ne yapmalı?

Ne Belinda ne de Devin bu konuda bir problem yaşamadığı gibi aksine çok mutlu oldular ve kolay adapte oldular. 

Yatak konusunda problem yaşayanlar için şunu diyebilirim. Eğer beşiklerine hala sığabiliyorlarsa beşiğin korkuluğunu çıkararak süreci daha kolaylaştırabilirsiniz. 

Çocuğunuz sevdiği bir çizgi film karakteri, bir hayvan ya da her hangi bir şey var ise bunun baskılarında bir nevresim takımı alabilirsiniz.  

Gece lambası işe yarayabilir. 

Uyuyana kadar çocuğunuzun yanına durabilirsiniz.

Odanızda yer var ise yatağına sizin odanızda alışmasını sağlayabilirsiniz.

Yatağının yanındaki duvara sevdiği şeyleri (sticker olabilir ) asmasını, yapıştırmasını sağlayabilirsiniz.

Fotoğrafınızı yatağının yanına asabilirsiniz.

Bir yastığa aile fotoğrafınızı bastırtıp onun yatağına koyabilirsiniz. 

Sürekli ama sürekli onunla konuşarak korkularını anlamaya çalışarak onu cesaretlendirmeye çalışabilirsiniz.

Birlikte alışverişe çıkıp  yatağını kendisinin seçmesine izin verebilirsiniz.

Aslında yatak, nevresim takımı vb. şeylerin tümünü kendisinin seçmesini sağlayabilir yatağını birlike hazırlayabilirsiniz.

Dediğim gibi iki kızımda da hiç bir zorluk yaşamadım ama yaşasaydım eğer muhtemelen yukarıda yazdıklarımı tek tek ya da hepsini birden denerdim. 


Büyük yatağa geçiş ile tecrübelerinizi yorumlar kısmında paylaşırsanız çok mutlu olurum. Bu süreci nasıl atlattınız ve sorun yaşayan anne, baba ve çocuklar için neler önerirsiniz?

Herkese Sevgiler!..



Küçük not: Hiç bir alanda uzmanlığım yok. Ne doktorum ne de başka bir şey. Sadece anneyim ve iki kızımla yaşadığım tecrübeleri paylaşıyorum. Bu yazımda yazdıklarım bizim kendi kişisel deneyimlerimizden. Bu yüzden kafanıza takılan bir şey olduğunda mutlaka doktorunuza sorun. Her çocuk farklıdır ve bize uyan bir şey size uymayabilir. 


You Might Also Like

0 yorum

Blogumda bulunan fotoğraflar bana aittir. Yazılı iznim olmadan hiç bir şekilde kullanılamaz.




Popular Posts